Alt du må vite om gurkemeie

Gurkemeie har vært brukt i alt fra matvarer, kosmetikk og krydder opp gjennom historien. I dag sverger mange til gurkemeie av forskjellige helsemessige årsaker. Det er gjort en rekke kliniske studier på den populære planten.

I denne artikkelen tar vi deg med gjennom gurkemeiens historie og ser hva planten kan hjelpe deg med. Men før du stormer til grønnsaksdisken for å hamstre gurkemeie, merk at vi skiller mellom gurkemeie-pulver og den roten du finner i butikkene, som er til matlaging. 

Curcumin: curcuma longa 

Vi gjør et hopp inn i selve gurkemeien og plantens egenskaper. 

Gurkemeie inneholder nemlig et pigment som heter curcumin, navnet er avledet fra “curcuma longa”, det latinske navnet på krydderplanten. 

Det er dette pigmentet som gir gurkemeien den guloransje fargen. Og mye av krydderets gode egenskaper skjuler seg nettopp her. 

Curcumin er en såkalt polyfenol, en gruppe av kjemiske substanser som finnes i planter.

Vi skiller mellom den gurkemeie-roten du kjøper i grønnsaksdisken og kosttilskudd med gurkemeie som du bestiller på nett. I kosttilskudd er curcumin blitt ekstrahert fra gurkemeien, og har fått en langt høyere styrke av curcumin i seg enn det du finner i selve krydderroten. 

gurkemeie tabletter
Kosttilskudd med curcumin

Studier på mennesker 

Examine.com viser til mye spennende forskning på curcumin og stoffets helsefremmende fordeler. 

Gurkemeie: bivirkninger

Doser opptil 8 gram curcumin skal være trygt og er ikke forbundet med alvorlige bivirkninger. Høye doser med curcumin kan gi kvalme, mage- og tarmproblemer. Videre kan kombinasjonen av curcumin og piperin (pepper) ha uønskede interaksjoner på enkelte medikamenter. 

Det er ikke anbefalt å spise gurkemeie sammen med blodfortynnende medisin. 

Forskjellen på gurkemeie og curcumin

Curcumin er en naturlig forekommende kjemisk forbindelse som finnes i kryddergurkemeie. Gurkemeie er derimot roten til planten som er vitenskapelig kjent som Curcuma Longa. 

Gurkemeie er en mindre potent kilde til curcumin enn et ekstrakt som du finner i kosttilskudd, og som ifølge nyere forskning skal ha gode egenskaper. 

Mens gurkemeie er et populært krydder, finner du altså curcumin i gurkemeie som en kraftig lysegul kjemikalie. Det er curcumin du skal se etter når du bestiller kosttilskudd. 

Flex5X for leddene

Flex5X er et kosttilskudd som inneholder blant annet curcumin. I tillegg inneholder produktet boswellia serrata, mangan og vitamin K2, D og C. K2 bidrar til å opprettholde normale knokler, vitamin D sørger for å opprettholde normal muskelfunksjon og vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for knoklenes normale funksjon. Boswellia serrata bidrar til komfortable ledd. Mangan bidrar til å opprettholde sterke og sunne ben.

Med Flex5X i kroppen tar du vare på muskler og ledd, og kanskje får du mer frihet til å bevege deg slik du drømmer om å gjøre? 

Prøv FLEX5X i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer. Du bestiller ingenting ennå.


Gurkemeie: oppskrift

Krydderet er som nevnt flittig brukt i matlaging, og det dukket aller først opp i kokeboken The Art of Cookery made Plain and Easy av Hannah Glasses fra 1747. 

Her deler forfatteren oppskrifter med gurkemeie, og disse skulle senere gi opphavet til kjente retter som indisk karri. 

Her er et smakfullt eksempel på hvordan du kan bruke gurkemeie i maten:

Eggerøre med krydderet gurkemeie

1 ts kokosnøttolje 

½ hvitløksfedd

100g finhakket spinatblad 

4 store egg 

50 ml kokosmelk 

2 ts revet gurkemeie 

2 skiver surdeigsbrød, ristet

Varm opp kokosnøttoljen i stekepanne på middels varme. Stek hvitløk og tilsett spinatbladene. Tilsett litt vann hvis det setter seg fast. 

Visp eggene inn med kokosmelk og gurkemeie. Hell blandingen over i pannen med spinat og rør forsiktig i 5-8 minutter til eggerøren har fått ønsket konsistens. 

Server på ristet surdeigsbrød.